Платформа за локалну, националну и интернационалну сарадњу Младост, радост … Приближавање српског духовног наслеђа савременом човеку Приближавање српске културне баштине савременом човеку

Фото-експедиција у потрази за цветом Ramonda Serbica

У недељу 16. маја 2010. године авантуристи и љубитељи природе имали су прилику да нам се придруже на фото-експедицији у Јелашничкој и Сићевачкој клисури у потрази за цветом Ramonda Serbica.


Цвет српске рамондије

Наш тим на Бојаниним водама у Јелашничкој клисури где расте српска рамондија (lat. Ramonda Serbica)

Након што нам је шумско газдинств Ниша потврдило да је биљка процветала, решили смо да је видимо.

Такозвани српски „цвет васкрснућа“ познат је по способности анабиозе (чак и ако се потпуно осуши, па и после неколико година мртвила може оживети када се залије). Ово његово својство открио је 1928. године руски ботаничар Павел Чернавски када је случајно просуо воду на њега у свом хербаријуму.

Тим Српског центра за сарадњу надахнут овом мистериозном ендемском биљком, која је послужила као инспирација и за лого нашег удружења, осмислио је програм студијске посете овом заштићеном добру у сарадњи са Заводом за заштиту природе Републике Србије, шумским газдинством  Ниша, Туристичком организацијом Ниша и организацијом Сербица.ЕУ из Брисела. Медијски покровитељ путовања био је Радио Архиепископије београдско-карловачке СЛОВО ЉУБВЕ.

Заинтересовани за овај део Србије и њене природне лепоте, били су у прилици да посете локалитет где расте  Ramonda Serbica и фотографишу га, као и да се ближе упознају са овим "феникс цветом", његовим својством анабиозе и другим особинама.

По завршетку експедиције у плану је и фото изложба одабраних радова и предавање о српској рамонди уз могућност шире дебате о овој занимљивој врсти. Неке од фотографија можете погледати овде.